Nederland loopt zo'n 5 jaar achter op Diabetes hulpmiddelen ten opzichte van onze buurlanden. De FGM wordt nu na 5 jaar eindelijk vergoed. maar de technologie is al jaren verder ondertussen. De FGM zorgt ervoor dat het arbeidsverzuim van 18,4% naar 7,7% is gedaald en het aantal ziekenhuisopnamens van 13,8% naar 4,7%. en dat voor maar 500 euro meer per persoon per jaar tenopzichte van de voorgaande behandelingen. De volgende stap CGM lijkt nu het zelfde langdurige lot te ondergaan als de FGM.
Hoe voorkomen we dat mensen goed voor zichzelf blijven zorgen en zich gezond blijven voeden, als ouderdoms-suiker (diabetes type 2) een 'ingecalculeerde' ziekte wordt? Ik hoor het mijn buurvrouw al zeggen: "waarom zou ik minder vet moeten eten? Er is toch een medicijn/apparaat dat ik gratis van de zorgverzekering krijg dat suikerziekte oplost? Mijn lichaam, dus mijn keuze!"
https://www.diabetestype1.nl/nieuwsberichten/behandeling/601-freestyle-libre-waardevol-hulpmiddel-voor-mensen-met-diabetes
https://sensorvergoeding.nl/
Er wordt enkel gekeken naar de kosten en niet naar de besparingen in andere "potjes" welke in dit geval velen malen groter zijn dan de "kosten"
Ook de volgende stappen zoals de closed loop systemen zouden vergoed moeten worden, en op z'n minst moeten diabetesverpleegkundigen en internisten, de officiele mogelijkheid hebben om hun clienten daarbij te helpen en te adviseren. Op dit moment mogen ze daarin niet ondersteunen omdat het nog geen officieel behandeltraject is.
Het is goed dat we een eigen onderzoeks insituut hebben als het gaat om kwaliteit van de zorg. Maar dat mag niet betekenen dat de zorg pas 5 jaar later beschikbaar komt. met nieuwe techonologieen en ontwikkelingen zou er gewoon naar het buitenland gekeken moeten worden. en zal er een toets achteraf plaats moeten vinden.
Door vroeg te vergoeden onstaat er geen amerikaanse praktijken waar de rijkere bevolking wel goede zorg kan permiteren, en de armere helft het moet doen met minder goede zorg.
De kosten van het (niet) vergoeden van de glucosesensor https://www.jdrf.nl/de-kosten-van-het-niet-vergoeden-van-de-glucosesensor/ (bron: Diabetes Type 1 belangen stichting/lobbygroep)
In Nederland zijn er ca. 120.000 mensen met type 1 diabetes, 1,2 miljoen met Type2. Hulpmiddelen zoals CGM en insulinepompen zijn in principe ook geschikt voor Type2 diabetes, Hoe gaan we ervoor zorgen dat de Type2 diabetes patienten niet ook allemaal recht krijgen op dure (4000€/jaar) CGM/insulinepompen, en de daarom de goedkope (deel-)oplossingen (gezonder eten, meer bewegen) negeren?
@karel Delissen, De grens ligt op het moment dat mensen insuline afhankelijk worden. Zodra mensen insuline afhankelijk worden wordt het risico op Hypo's ernorm vergroot. waardoor het monitoren enorm belangrijk wordt. en er ook volgens jouw artikel dus geld wordt bespaard door minder ziekenhuis opnamens en verbeterde productiviteit. Type 1 in altijd insuline afhankelijk Type 2 alleen in zware gevallen. Beiden heten Diabetes, maar eigenlijk zijn het 2 totaal verschillende ziektes.
FGM en CGM zijn allebei methoden om de bloedsuikerspiegel te meten zonder te hoeven prikken, via een sensor die je in de huid steekt en daar blijft meten. FGM (Flash Glucose Monitoring): je moet telkens zelf de sensorwaarde uitlezen. CGM (Continue Glucose Monitoring): sensor geeft (bijv. via bluetooth) aan je telefoon je bloedsuikerspiegel door, zodat je automatisch gealarmeerd kan worden (of zelfs automatisch insuline kan inspuiten met een pompje) als er iets aan de hand is.
De complicaties van diabetes zijn gevolgen aan o.a. de voeten, zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten. Betere beheersing van de suikerspiegel door iets duurdere middelen kan complicaties voorkomen, en daarmee zorgkosten besparen.
Naast dat het financieel voordeliger is om dit te vergoeden, vergroten de FGM en de CGM het levensgenot zeer veel. ook van de direct betrokkenen om de patiënten heen.
This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation